Nejbližší klubová akce je Klubová výstava se zadáním KV s bonitací a Memoriálem I. Vajglové ve dnech 20.-21.4.2024.

FRISBEE - "létající talíř

         Házení létajícího talíře psovi je výbornou hrou, ale i užitečným doplňkovým sportem, třeba k agility. Psovod různými způsoby nahazuje svému psovi létající talíř a ten jej chytá. Pes se při ní procvičuje v obratnosti, pohotovosti, rychlosti a také v aportování. Je to skvělá hra, především pro majitele temperamentních a hravých psů. Pro zdravého psa není frisbee nebezpečné. Ale protože při chytání disku provádí různé krkolomné výskoky a obraty ve vzduchu měli byste dávat pozor na poranění nebo případné přetěžování psa. Každopádně by měl být pes před hrou rozehřátý, aby nedošlo k poškození svalů. U mladých psů, hlavně velkých plemen, bychom měli počkat s intenzivním tréninkem až bude ukončený vývoj jeho pohybového aparátu. Staršímu zdravému psu tato hra jen prospěje. S tréninkem přestaňte dříve než začne být pes nekoncetrovaný nebo unavený. Hlavně v začátcích tréninku musíte dávat pozor, abyste psa nezranili a tím ho od další hry neodradili.
         Frisbee, disc, nebo také česky talíř může mít různé podoby. "Psí klasika" je tzv. fastback, což je plastový talíř, který uprostřed trochu vystupuje. Průměr standartního talíře je 24cm a váha 95g. Na závodech většinou účastníci před začátkem obdrží sadu talířů, se kterými závodí. Někde je typ talíře přímo předepsaný, na nám nejbližších závodech v Německu se prý dá házet jakýmikoliv talíři, pokud nejsou nebezpečné po psa..
FRISBEE JAKO ZÁBAVA
         Chytáním létajícího talíře se mohou bavit psi všech plemen. Stejně jako v agility existují i tady různé úrovně, v kterých se můžete tomuto sportu věnovat. Buď budete házet talíř jen tak pro radost a bude vám jedno, jakým způsobem ho pes chytá (a jestli ho vůbec chytá), anebo si dáte tu práci a naučíte psa chytat talíř ve vzduchu, na velkou vzdálenost, s různými akrobatickými prvky apod.... to už záleží jen na vás.
PRAVIDLA
         Mezinárodní pravidla psího frisbee vycházejí z amerických pravidel a zahrnují několik disciplín.
1/ Freestyle
         Tato disciplína je divácky nejatraktivnější, avšak také nejnáročnější na výcvik. Psi při ní chytají létající talíře v různých pozicích, často i několik metrů nad zemí. Psovod hází psovi během dvouminutového limitu létající talíře (může jich mít maximálně 7) tak, aby je pes chytal v co nejzajímavějších pozicích. Psovod může použít své tělo jako odrazový můstek pro psa, ale není to nutné. Rozhodčí hodnotí u psa rychlost, skokové schopnosti, schopnost kontroly letu i dopadu a schopnost chytit disk. U psovoda se pak hodnotí variabilita a originalita prvků, které v sestavě použije, způsob házení disku a obtížnost sestavy.
2/ Chyť a přines
         V této disciplíně má psovod k dispozici pouze jeden talíř. Cílem je uskutečnit během 60 sekund co nejvíce hodů, při kterých pes talíř chytí a co nejrychleji přinese zpět. Hází se na závodním poli 20x50 metrů, rozděleném do pěti desetimetrových zón, měřeno směrem od odhodové čáry. Psovod musí zůstat před odhodovou čárou, v případě, že ji překročí, není hod započítáván. Za chycení disku v první zóně (vzdálenost do 10 metrů) nejsou žádné body, za chycení v druhé zóně (10-20 metrů) získává pes 1 bod, v třetí zóně (20-30 metrů) 2 body, ve čtvrté zóně (30-40 metrů) 3 body, v páté zóně (40-50 metrů) 4 body. Pokud má pes při chytání disku v druhé až páté zóně viditelně všechny čtyři tlapky ve vzduchu, získává za každé takové chycení bonus 0,5 bodu.
         Disk na házení seženete ve specializovaném obchodě pro psy, můžete si vybrat mezi látkovými a plastovými talíři, v pěkných pestrých barvách, různých tvarech i velikostech. Hlavní zásadou nákupu by mělo být, že disk nesmí být pro psa nebezpečný. Psi mají raději disky látkové. I když mají menší životnost, zvlášť opatrnějším psům se lépe chytají bez rizika zranění. Plastové jsou vhodné pro tvrdší nebo už dobře trénované psy. Nejlepší je, když si nejdříve natrénujete házení talíře sami bez psa.
         Nejčastější chybou ve frisbee je špatný hod. Techniky hodu jsou různé - disk nejčastěji házíme bekhendem - t.j. udělíme mu pravou rotaci, méně častěji forhendem - levá rotace, upsidown - disk letí vzduchem obráceně (horní plochou natočenou k zemi), a mnoho dalších.
         Házet můžeme všemi směry, fantazii se meze nekladou ... Pečlivě vybírejte i plochu, kde budete házet disk psovi. Měla by to být rovná nejlépe travnatá plocha, bez větších terénních nerovností, stromů a jiných překážek o které by se mohl pes zranit. Podklad by neměl klouzat, alespoň ne v začátcích výcviku. Rozhodně se vyvarujte rušným silnicím a plochám, kde jezdí auta. Psa musíte nejdříve s diskem seznámit. Podávejte mu v něm pamlsky nebo jiné krmení, později si s ním pohazujte a pak mu ho zkuste nabídnout. Každý pes, který rád aportuje, po disku s chutí chňapne. Disk byste neměli házet nikdy více psům najednou. V zápalu hry by mohlo dojít k vážné srážce a následnému zranění.
         Sportování s vašim psem se může stát příjemným způsobem zábavy. Naučíte se také vašeho psa lépe znát, což platí samozřejmě i naopak, a posílí to váš vzájemný vztah. Nejdůležitější ale je, abyste měli ze sportování radost vy oba. Zjistíte-li, že váš pes nemá na určitý sport nadání, zkuste něco jiného, co mu určitě bude připadat zábavné, bude se z této hry těšit a vy s ním.

Více informací opět najdete na těchto stránkách http://www.pudl.webz.cz/frisbee.html , http://www.discdogfreaks.com/
© Maši 2009
Změny u Vašich psů či další vklady na webu zasílejte na adresu: MVDr. Kateřina Valdhans, pch.beauceron@seznam.cz