Nejbližší klubová akce je Klubová výstava se zadáním KV s bonitací a Memoriálem I. Vajglové ve dnech 20.-21.4.2024.

MUSHING

         Toto sportovní odvětví je založeno na tažení dvou a více psů „mushera“ na speciálních saních nebo na řiditelném vozíku. Již v dávných dobách používali lidé psí spřežení jak k osobní dopravě, tak i k přepravě nákladů. Používali různá plemena psů, hlavní předností psa, který mohl táhnout saně nebylo ani tak plemeno jako výkon, který podal při tahu saní v ne příliš příznivém počasí.
         Jak to všechno začalo? Kde se začal používat tento způsob dopravy, zjistíme dnes jen stěží. Jak šel vývoj dopředu, začali lidé při běžné práci porovnávat svá spřežení, čí je právě to nejrychlejší nebo nejsilnější. V době zlaté horečky na Aljašce se tento vývoj závodů jen urychlil. Ale v této éře nebylo důležité vlastnit rychlé spřežení jen kvůli vítězství v závodě, nesmělo se opomínat, že tato psí spřežení zásobovala potravinami, různým potřebným materiálem, ale i poštou např. celou zlatokopskou osadu. Jak je známo, psí spřežení byla využívána i při polárních výpravách.
         V roce 1908 byl pořádán první oficiální závod kynologickým klubem, který byl založen o rok dříve v Nome. Po 2. světové válce se tyto závody staly velmi oblíbenými a velice rozšířenými. Začaly vznikat organizace, které sdružovaly zájemce o tento sport a začaly pořádat spoustu závodů. Mezi jedny z nejpopulárnějších závodů vůbec patří do dnešní doby World Championship Sled Dog Race. V roce 1932 byl mushing zařazen jako sport na ZOH v Lake Placi. V Evropě se začal tento sport rozvíjet od konce 50-tých let. Ve Švýcarsku byl v roce 1959 založen Klub severských plemen, načež jej následovaly jiné státy jako např. Německo či Norsko. V roce 1966 pak vznikla mezinárodní organizace ISDRA (International Sled Dog Racing Asociation), která začala tento sport propagovat po celém světě. V začátcích se lidé vypořádávali s různými problémy např. s výstrojí, ale i s výcvikem psů. Řešili i organizační problémy a pravidla závodů. První oficiální závody se konaly roku 1972. U nás to bylo v roce 1985 v Peci pod Sněžkou a závody byly organizovány Klubem českého horského psa. V dnešní době je tento sport zastoupen Svazem sportu psích spřežení České republiky (SSPS). Základní organizací SSPS je tzv. Musher club. Členy tohoto klubu mohou být nejen závodníci s pomocníky, ale např. i fandové tohoto sportu, kteří nemají své vlastní spřežení. V dnešní době je tento sport v naší republice na velmi vysoké úrovni a čeští musheři jsou velmi těžkými soupeři ostatním závodníkům z celého světa.
         Správné vybavení. Je zapotřebí tažná šňůra, která bývá za poslední dvojicí psů obvykle vybavena speciálním tlumičem nárazů a za ním je pomocí karabiny připevněna k saním. Tažná šňůra je složena z nejsilnější středové části, tzv. zádových a krčních úvazků, které jsou opatřeny na koncích karabinami. Vůdčí dvojice psů musí být spojena tzv. krční šňůrou za své obojky.
Dále jsou zapotřebí saně. Ty se skládají z lyžin, které jsou opatřeny skluznicemi, ložné plochy a věže, které musher drží při jízdě a jejímž nakláněním řídí. Přední část saní musí být bezpodmínečně opatřena ochranným obloukem, který zabraňuje saním, aby najely na psy. Takovéto saně bývají nejčastěji vyrobeny z jasanového dřeva, ale s postupem času a vývojem techniky se používají i jiné materiály jako jsou např. různé plasty či speciální kovové slitiny (např. dural). Jako brzda slouží oblouková brzda, která je opatřena dvěma hroty a vratnou pružinou. Saně bývají navíc opatřeny různými doplňky jako je např. sněžná kotva, která slouží k zabrzdění saní, např. před startem nebo při zastavení (u spřežení do 6 psů je dostačující jedna, u vyššího počtu psů se doporučuje použít kotvy dvě). Ložná plocha saní musí být opatřena tzv. saňovým vakem, který nám může posloužit k naložení zraněného či unaveného psa, jelikož se závod musí dojet se stejným počtem psů s jakým jste odstartovali.
         Výcvik. Pes, určený pro tento sport, musí mít základní výcvik poslušnosti (včetně základních musherských povelů jako je „go“, „ho“, atd.) stejně jako je tomu i u ostatních sportů. S výcvikem se dá začít již ve štěněčím věku, avšak s plnou fyzickou zátěží lze začít až po ukončení fyzického vývoje. Je doporučeno začínat trénovat s rollpulkou, aby si pes zvyknul na neznámý rachotící předmět, který táhne za sebou. Musíme být při výcviku velice trpěliví, jelikož ne každý pes si ihned zvykne na pulku či rollpulku. Pokud bude mít pes zvládnuté pohyby v zápřahu a zvykne si na pohyby vozíčku, začneme připevňovat závaží a postupem času tuto zátěž zvyšovat.
Na závodech je zátěž povinná a je to pro feny 15 kg a pro psy 20 kg (tj. hmotnost celé pulky se zátěží, včetně ojí, oblouků a postroje). Závody v „Mushingu“ se v ČR konají společně se závody psích spřežení pod označením jako kategorie „S“ případně „P“ a dělí se na kategorie ženy, muži a dále podle počtu psů.
© Maši 2009
Změny u Vašich psů či další vklady na webu zasílejte na adresu: MVDr. Kateřina Valdhans, pch.beauceron@seznam.cz